Bank zmieniającego się świata

Majówka z grillem tańsza niż przed rokiem

Za zestaw grillowy dla około 6 osób zawierający po 1 kg: mięsa wieprzowego, kiełbasy wędzonej, mięsa drobiowego, warzyw oraz 3 litry napojów bezalkoholowych, dwa bochenki chleba, 16 butelek piwa oraz dodatki w postaci musztardy i ketchupu Polacy, wg danych GUS zapłacą przeciętnie około 104 zł. Będzie to o 0,8 proc. mniej niż przed rokiem, a w tym samym czasie średnie wynagrodzenie wzrosło o ponad 3 proc. – wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas.

Konsumenci wydadzą mniej przede wszystkim na mięso. W marcu 2016 r. za surowe mięso wieprzowe płacili średnio o 3,9 proc. mniej niż przed rokiem, a za mięso drobiowe o 1,6 proc. mniej. Wyjątkiem jest wołowina, która kosztuje obecnie o 0,4 proc. więcej niż rok temu, choć należy pamiętać, że nie jest ona w Polsce szczególnie popularna. Tańsze o 0,9 proc. niż przed rokiem będą też wody mineralne, soki i napoje niegazowane. Dużo droższe będą natomiast warzywa. Przeciętnie, poziom ich cen w marcu był o 6,9 proc. wyższy niż przed rokiem. Stabilne są natomiast ceny pieczywa, które były zaledwie o 0,2 proc. wyższe od zeszłorocznych.

Z badań GfK „Polska na widelcu” wynika, że 20 proc. respondentów grilluje w sezonie letnim, co najmniej raz w tygodniu. W grupie 20-29-latków odsetek ten był najwyższy i wyniósł 33 proc. Z drugiej strony, co trzeci ankietowany nie praktykuje takiej formy spędzania wolnego czasu – powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Odsetek osób, które grillują przynajmniej raz w tygodniu wzrasta wraz z poziomem dochodów i wykształcenia. W sezonie letnim grilluje przynajmniej raz w tygodniu aż połowa gospodyń domowych. Odsetek ten był również wysoki w przypadku osób określających się jako dyrektorzy, kierownicy i właściciele i  wyniósł 45 proc. – dodaje Paweł Wyrzykowski.

Ceny piwa, które kojarzy się z grillem, również w marcu br. zanotowały obniżki - o ok. 0,8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Jest to związane z jednej strony z konkurencją cenową producentów w segmencie piw tradycyjnych, z drugiej ze wzrostem popularności cydru i win.

W przypadku cen artykułów mięsnych, spadkowe tendencje w Polsce są odzwierciedleniem sytuacji panującej w Unii Europejskiej. Według danych Eurostat, w UE, w marcu br. ceny detaliczne artykułów mięsnych obniżyły się o 1,3 proc. Niższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach UE spowodowany jest zarówno dużą podażą mięsa wieprzowego i problemami z jego eksportem poza granice Wspólnoty (ze względu na afrykański pomór świń) jak również większą produkcją mięsa drobiowego.

Alternatywne formaty

Kontakt dla Mediów

Izabela Tworzydło

Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa

BNP Paribas Bank Polska

napisz wiadomość

Biuro Prasowe

BNP Paribas Bank Polska

Kasprzaka 2

01-211 Warszawa

napisz wiadomość