facebook web
Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Polacy chętnie jedzą pizzę

Pizza zamawiana na wynos, mrożona lub przygotowywana samodzielnie, gości na talerzach trzyosobowej rodziny przeciętnie raz na kwartał – wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas. Jej konsumpcja jest jednak większa, szczególnie, że ¼ Polaków spożywa ją przede wszystkim w restauracjach.

Z danych GUS wynika, że od 2013 do 2016 roku miesięczne wydatki gospodarstw domowych na pizzę i inne półprodukty mączne wzrosły o 20 proc. Jedna osoba w gospodarstwie przeznaczała około 2,50 zł miesięcznie na pizzę zamawianą do domu oraz mrożoną. W tym samym czasie miesięczne wydatki na makarony wzrosły o ponad 5 proc. do około 2,30 zł, zaś wydatki ogółem na pieczywo i produkty zbożowe zwiększyły się zaledwie o 1,4 proc. do 41,90 zł na osobę.

Aż 96 proc. konsumentów sięga po pizzę, przy czym 70 proc. spożywa ją w domu (według badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster). Głównie jest to pizza zamawiana w restauracji, z dowozem do miejsca zamieszkania. Zaledwie 10 proc. Polaków wybiera pizzę mrożoną ze sklepu, zaś 20 proc. z nich przygotowuje ją samodzielnie.

 – Dzień Pizzy jest dobrą okazją do przyjrzenia się zmianom preferencji Polaków w zakresie konsumpcji. Przeciętne spożycie artykułów zbożowych w gospodarstwach domowych od końca lat 90-tych sukcesywnie się obniża, przy czym spadek był najbardziej widoczny w przypadku pieczywa i mąki. Niewiele jest innych produktów żywnościowych, których konsumpcja obniżyła się w większym stopniu. Na tym tle pozytywnie wyróżnia się makaron, pizza oraz w ostatnich latach kasza – jedyne kategorie w grupie produktów zbożowych, które zanotowały wzrost zakupów – Marta Skrzypczyk, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Nadal stosunkowo mało popularna wśród Polaków jest pizza mrożona – 45 proc. badanych przez GFK Polonia (Polska na widelcu 2014) deklaruje, że jej nie spożywa. Konsumenci, którzy się na nią decydują, robią to dość rzadko – zaledwie 12 proc. sięga po pizzę mrożoną częściej niż raz w miesiącu.

Jednak, według danych Euromonitor, w ostatnich latach pizza mrożona była najszybciej rosnącym segmentem dań gotowych w Polsce. W latach 2010-2015 wartość jej sprzedaży rosła o prawie 6 proc. rocznie, podczas gdy cały rynek dań gotowych przyrastał o 2 proc. rocznie. Statystyczny Polak wydał w ubiegłym roku na pizzę mrożoną 5,7 zł, o ponad 2 zł więcej niż w 2010 roku. Rodzina składająca się z trzech osób w 2010 roku kupiła niespełna dwie pizze mrożone, a w 2016 roku pozwoliła sobie jeszcze dodatkowo na pół pizzy.

Niewykluczone, że wraz z dostosowywaniem produktu do nowych potrzeb konsumentów (np. pizza bezglutenowa), spożycie pizzy w Polsce będzie jeszcze rosło.

Kontakt dla Mediów

Izabela Tworzydło

Dyrektor Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzecznik prasowy

BNP Paribas Bank Polska

napisz wiadomość

Biuro Prasowe

BNP Paribas Bank Polska

Kasprzaka 10/16

01-211 Warszawa

napisz wiadomość