Bank zmieniającego się świata

Sezon na "power fruits" trwa

„Power fruits”, czyli m.in. owoce jagodowe, do których zalicza się malinę, porzeczkę, truskawkę i borówkę amerykańską, mimo wysokich cen, cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Przeciętne roczne spożycie owoców jagodowych (dane IERiGŻ) w polskich gospodarstwach domowych w 2016 r. wyniosło około 5,16 kg na osobę i utrzymuje się na stabilnym poziomie – wynika z analizy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas. 

Polska jest ważnym graczem na światowym i europejskim rynku owoców jagodowych. Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej producentem zagęszczonego soku truskawkowego, malinowego, z czarnej porzeczki, a także aronii. Jesteśmy także kluczowymi dostawcami mrożonych malin i truskawek.

 Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory owoców jagodowych w Polsce w 2017 r. wyniosą około 470 tys. ton, co będzie stanowić 14 proc. produkcji owoców ogółem. Wśród owoców jagodowych w naszym kraju pierwsze miejsce zajmują truskawki, których produkuje się najwięcej, bo około 200 tys. ton rocznie, czyli 35 proc. zbiorów owoców jagodowych – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Mniejsza produkcja truskawek ciąży na ich cenach

Tegoroczny sezon truskawkowy upłynął pod znakiem wysokich cen zarówno truskawek deserowych, jak i tych, które trafiły do przetwórstwa, co było konsekwencją mniejszych, o ponad 11 proc. zbiorów.  Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w bieżącym sezonie ceny truskawek na rynkach hurtowych na początku czerwca br. były nawet o 80-100 proc. wyższe w relacji rocznej. 

Ceny porzeczek czerwonej i czarnej idą w górę

Polska jest największym na świecie producentem porzeczki czarnej. Rocznie produkujemy jej około 120-125 tys. ton. Poprzednie trzy sezony nie były zbyt udane dla producentów porzeczki czarnej, ponieważ istotnie obniżyła się opłacalność produkcji. W połowie lipca br. jej cena w skupie była prawie dwukrotnie wyższa, co wynikało prawdopodobnie z mniejszej produkcji. Organizacje branżowe (KSPCP) oceniają, że w tym roku może być ona nawet o połowę mniejsza. W Polsce porzeczki czarne przeznaczane są głównie do przetwórstwa, chociaż coraz częściej można spotkać je także w sprzedaży detalicznej. W trwającym sezonie wyższy skok cenowy odnotowała również porzeczka czerwona. Według danych rynkowych, średnio na giełdach hurtowych w Polsce w połowie lipca br. można było je nabyć za około 5,20 zł za kilogram, czyli o 10 proc.  drożej w ujęciu rocznym.

Ceny malin z 25 proc. spadkiem

W porównaniu z pozostałymi owocami jagodowymi, tańsze natomiast okazały się maliny, które w połowie lipca br. na rynku hurtowym sprzedawano po 7-9 zł za kilogram, czyli o ponad 25 proc. taniej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. W ostatnich dwóch sezonach ceny skupu malin utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie, co zachęcało producentów do wzrostu produkcji i ponoszenia dodatkowych nakładów na zwiększenie plonowania tych roślin. W związku z tym prawdopodobnie, pomimo wiosennych przymrozków, nie będziemy mogli narzekać na brak tych owoców. 

Borówka amerykańska na początku sezonu o jedną trzecią droższa niż rok wcześniej

Polska jest trzecim, po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, największym na świecie producentem borówki amerykańskiej. Bieżący sezon rozpoczął się od relatywnie wysokich cen skupu tych owoców. Według notowań IERiGŻ, w trzecim tygodniu lipca br. przeciętnie borówkę amerykańską skupowano po 16 zł za kilogram, czyli o blisko 30 proc. drożej w relacji rocznej. Prawdopodobnie może być to związane z oczekiwaną, mniejszą, o 10-30 proc., produkcją tych owoców (dane za Freshplaza).

Alternatywne formaty

Kontakt dla Mediów

Izabela Tworzydło

Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa

BNP Paribas Bank Polska

napisz wiadomość

Biuro Prasowe

BNP Paribas Bank Polska

Kasprzaka 2

01-211 Warszawa

napisz wiadomość