facebook web
Bank zmieniającego się świata

Kontakt dla mediów

List otwarty Prezesa Zarządu BNP Paribas Bank Polska S.A. w sprawie Stowarzyszenia Wiosna i projektu „Szlachetna Paczka”

Szanowni Państwo,

nasz Bank od wielu lat z podziwem obserwuje projekty i inicjatywy, które realizuje Stowarzyszenie „Wiosna”. Od lat nasi pracownicy angażowali się w projekt „Szlachetna Paczka”, wspierając wiele potrzebujących rodzin w całej Polsce. W zeszłym roku postanowiliśmy zostać Strategicznym Partnerem tego projektu, który w znaczący sposób wspieramy finansowo przez cały rok. W grudniu 2018 roku 2000 naszych koleżanek i kolegów przygotowywało paczki dla tych, którzy w życiu mają bardziej „pod górę”.

Jesteśmy i chcielibyśmy być ze Szlachetną Paczką, niezmiennie ceniąc i podziwiając tę inicjatywę. Tym niemniej z coraz większym niepokojem i troską śledzimy to, co dzieje się w samym Stowarzyszeniu „Wiosna”. Od wielu miesięcy jesteśmy świadkami niespotykanego w organizacjach o tak szlachetnej misji sporu o władzę, który zdaje się coraz bardziej nie przebierać w środkach. To wielce przygnębiające.

Nie jest naszą rolą, aby uczestniczyć w rozstrzyganiu sporów prawnych toczonych wokół Stowarzyszenia. Jako Partner Strategiczny „Szlachetnej Paczki” apelujemy do zwaśnionych stron o spokój, rozwagę i refleksję. Prowadzony spór bez wątpienia zagraża przyszłości wartościowych projektów i inicjatyw. Może on spowodować, że ci, którzy z nadzieją czekają na tegoroczną Świąteczną Paczkę, zamiast niej dostaną doniesienia medialne o wewnętrznych waśniach w Stowarzyszeniu.

Apelujemy, aby wartości i szczera chęć czynienia dobra wzięły górę nad potrzebą władzy czy osobistymi ambicjami kogokolwiek. Zachęcamy, aby wątpliwości co do tego, kto Stowarzyszeniem „Wiosna” zarządzać powinien, zostały rozstrzygnięte w spokoju i ciszy, a jeśli nie uda się inaczej, to przez niezależnego arbitra lub sąd. Apelujemy, aby wspaniali ludzie, którzy pracują w Stowarzyszeniu, mogli nadal i bez przeszkód czynić dobro, nie będąc angażowani w zaistniałą sytuację.

Pozdrawiam z nadzieją na właściwą głęboką refleksję u tych, którzy jej teraz potrzebują.

Przemek Gdański

BNP Paribas Bank Polska S.A.

Kontakt dla Mediów

Izabela Tworzydło