facebook web
Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Informacje dla mediów

Polacy jedzą mniej jaj niż sąsiedzi

Przeciętny polski konsument zjada około 160 sztuk jaj rocznie pod różnymi postaciami, a mieszkaniec krajów Europy Zachodniej blisko 240 sztuk. W Polsce rocznie produkuje się ponad 9 mld sztuk jaj konsumpcyjnych, z czego ok. 40 proc. trafia na rynki zagraniczne, głównie do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. ...

czytaj więcej

Święta wielkanocne będą niewiele droższe

– Ceny żywności na Wielkanoc w tym roku wzrosną bardzo nieznacznie, gdyż o ok. 1 proc. Jest to niewielka zmiana w stosunku do minionego roku, biorąc pod uwagę, że w ciągu ostatnich 5 lat przeciętnie na Wielkanoc żywność drożała z roku na rok po ok. 2 proc. – prognozuje Michał Koleśnikow, kierownik Zespołu Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. ...

czytaj więcej

Bank BGŻ BNP Paribas na targach AGROTECH

Bank BGŻ BNP Paribas weźmie udział w XXII Międzynarodowych Targach Techniki Rolniczej AGROTECH. Targi odbędą się w Kielcach od 18 do 20 marca 2016 r.– Targi są doskonałą okazją do zaprezentowania szerokiej oferty dedykowanej segmentowi agrobiznesu oraz do spotkania ze swoimi partnerami biznesowymi, jak i przyszłymi klientami. ...

czytaj więcej

Wiosenny sezon ubezpieczeń upraw rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas

Bank BGŻ BNP Paribas we współpracy z firmą Concordia Polska TUW rozpoczął wiosenny sezon sprzedaży ubezpieczeń upraw rolnych. Nawet 65 proc. składki ubezpieczeniowej może być dofinansowane z budżetu państwa. ...

czytaj więcej

Ziemia najlepszą inwestycją dla rolnika

Polski rolnik chętnie inwestuje w ziemię - ponad 60 proc. zdecydowało się na zakup ziemi z własnych pieniędzy. Podobnie jest w przypadku zakupu maszyn rolniczych – co drugi właściciel gospodarstwa kupił sprzęt za gotówkę. ...

czytaj więcej

Wieprzowina może być droższa

Pogłowie świń w Polsce jest najniższe od 60 lat i w grudniu 2015 r. wyniosło 10,6 mln sztuk. Oznacza to spadek aż o 6,0 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku. Najnowsze dane GUS potwierdzają skalę problemów sektora wieprzowiny. ...

czytaj więcej