Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Informacje dla mediów

Bank BNP Paribas startuje z kolejną edycją Konkursu na najlepszą pracę magisterską i licencjacką o tematyce agro

Bank BNP Paribas po raz drugi wyłoni studentów, którzy w swojej pracy dyplomowej najtrafniej analizują wyzwania i szanse współczesnego rolnictwa. Ruszyła druga edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską i licencjacką na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. ...

czytaj więcej

BNP Paribas: susza spowoduje wzrost cen pszenicy i produktów zbożowych

Panujące warunki pogodowe będą miały bezpośrednie przełożenie na tegoroczne zbiory zbóż. Analitycy BNP Paribas spodziewają się wzrostu ich cen, szczególnie pszenicy, o ile w kolejnych tygodniach nie wystąpią opady deszczu. ...

czytaj więcej

BNP Paribas: w polskie rolnictwo uderza nie tylko koronawirus. Susza nie mniej groźna

Sucha, bezśnieżna zima, brak opadów w ostatnich tygodniach, a przy tym wiele słonecznych i wietrznych dni – to mieszkanka czynników, które zdaniem analityków BNP Paribas, są dla polskiego rolnictwa bardzo niekorzystne. ...

czytaj więcej

Agronomist.pl – autorski portal Banku BNP Paribas dla nowoczesnych rolników i przetwórców – ma już rok

Mija rok odkąd BNP Paribas Bank Polska stworzył pierwszą w branży bezpłatną platformę oferującą dostęp do profesjonalnej wiedzy i szerokiego zestawu narzędzi dla rolników i firm przetwórczych. Z tej okazji portal zyskuje nową szatę graficzną i sekcje tematyczne, a także kolejne funkcjonalności pomagające użytkownikom prowadzić gospodarstwo. ...

czytaj więcej

Tłusty Czwartek - 20 lutego zjemy 7 tysięcy ton pączków

Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.  Szacuje się, że obecnie tego dnia spożywamy przeciętnie około 100 milionów pączków, czyli na jednego mieszkańca Polski...

czytaj więcej

„Finansowanie zwiększa rolę”. BNP Paribas ze specjalną ofertą finansowania działalności rolniczej

Pod hasłem „Finansowanie zwiększa rolę” ruszyła tegoroczna akcja promocyjna Banku BNP Paribas z myślą o klientach prowadzących działalność rolniczą. Mogą oni liczyć na kredyty z atrakcyjnymi marżami i brak prowizji. ...

czytaj więcej

Analitycy BNP Paribas prognozują: Święta Bożego Narodzenia będą w tym roku droższe

Według szacunków Banku BNP Paribas ceny żywności na tegoroczne Święta będą o ok. 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. Największa skala podwyżek dotyczyć będzie owoców i warzyw, mięsa oraz cukru. Ostatni raz z tak silnym wzrostem mieliśmy do czynienia w 2007 roku. ...

czytaj więcej

25 października to Światowy Dzień Makaronu. W Polsce, każdy z nas zjada go średnio 5 kg rocznie

Mimo, że wartość sprzedaży detalicznej makaronu była w 2018 r. w Polsce prawie ośmiokrotnie niższa niż u europejskiego lidera, czyli Włoch, to rynek ten stale rośnie. Przez ostatnie lata rozwijał się w tempie niecałych 2% rocznie osiągając w ubiegłym roku wartość 1130 mln zł. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas Sponsorem Głównym Forum Rynku Spożywczego i Handlu

Już 4 listopada rozpocznie się tegoroczne Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Sponsorem Głównym dwudniowego wydarzenia jest Bank BNP Paribas. Przedstawiciele największych firm sektora spożywczego i handlowego oraz HoReCa spotkają się w ramach corocznego Forum już po raz dwunasty. ...

czytaj więcej