Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Informacje dla mediów

Premiera raportu „Strategia „Od pola do stołu” w sektorze przetwórstwa spożywczego”

Polska jest ważnym graczem na unijnym rynku żywności. Wg danych za 2021 r. była 7. pod względem wartości eksporterem żywności w UE osiągając 3. co do wartości dodatnie saldo obrotów handlowych. Jak na nasz sektor przetwórstwa spożywczego i jego międzynarodową pozycję może wpłynąć realizacja założeń strategii „Od pola do stołu”? Jakie są jej cele odnoszące się do tej gałęzi gospodarki?...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas uruchomił pierwszy w języku polskim kalkulator śladu wodnego dla producentów rolnych

Bank stworzył narzędzie służące do szacowania śladu wodnego i bilansu wodnego upraw w gospodarstwach rolnych. Kalkulator powstał w oparciu o model obliczeniowy konsorcjum naukowo-biznesowego Cool Farm Alliance, aby zwiększać świadomość polskich producentów rolnych w zakresie zarządzania zasobami wody i pomagać im poprawiać efektywność gospodarowania wodą w produkcji roślinnej. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas wprowadza kredyty ze stałym oprocentowaniem dla mikro firm i rolników

Od 2 czerwca 2022 r. bank rozszerza ofertę skierowaną do mikroprzedsiębiorstw i rolników o kredyty oprocentowane w oparciu o stałą stopę procentową. Od teraz Klient ma możliwość wyboru czy chce skorzystać z produktów kredytowych Biznes Lider lub Agro Rzeczówka Light ze zmiennym, czy stałym oprocentowaniem. ...

czytaj więcej

Rusza 4. edycja konkursu Banku BNP Paribas Agroabsolwent, na najlepszą pracę dyplomową o tematyce agro

Budowa zrównoważonych systemów żywnościowych zależy od innowacyjnych rozwiązań wdrażanych dzięki rozwijającym się naukom rolniczym. To przekonanie Banku BNP Paribas, który w konkursie Agroabsolwent już po raz czwarty nagrodzi autorów prac magisterskich, inżynierskich lub licencjackich poruszających tematykę rozwoju agrobiznesu. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas: najsilniejsza podwyżka cen w XXI wieku przed nami, produkty spożywcze na Wielkanoc droższe o ponad 20% niż przed rokiem

Ceny większości podstawowych produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania tradycyjnego stołu wielkanocnego będą zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. W największym stopniu, bo o ponad połowę i o ponad 1/3, wzrosną odpowiednio ceny tłuszczów roślinnych i masła. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas: tegoroczny tłusty czwartek ze wzrostem cen pączków od kilkunastu do kilkudziesięciu procent

Tłusty czwartek to jeden z tych dni, w których spożyte kalorie liczymy dużo mniej restrykcyjnie niż na co dzień – w końcu chodzi o kultywowanie wielowiekowej tradycji. Podobnie będzie z wydatkami na pączki czy faworki – a te, ze względu na wysoką inflację, zapowiadają się być znacznie większe niż przed rokiem. ...

czytaj więcej

Ruszają spotkania w ramach 6. edycji Agro Akademii Banku BNP Paribas

Tegoroczna Agro Akademia Banku BNP Paribas tym razem upłynie pod hasłem przewodnim Cena Jutra. Pierwsze spotkanie odbędzie się już 22 lutego w formule online. Prezentację „Rynek Agro – gdzie jesteśmy, pytania o przyszłość” przedstawi Grzegorz Kozieja, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Departamencie Międzynarodowy Hub Food & Agri Grupy BNP Paribas. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas: koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o około 32% w latach 2010-2021

Pizza od lat jest jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Wraz ze Szwedami i Włochami jesteśmy jej czołowymi konsumentami w Europie. 9 lutego, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, eksperci z zespołu Food&Agri Hub w Banku BNP Paribas przyjrzeli się jej rosnącym cenom oraz aktualnym preferencjom kulinarnym Polaków. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas z nową ofertą dla Klientów z sektora agro. Kredyt bez prowizji i z bonusem dla ekologicznych gospodarstw

„Pewność każdego dnia” to kolejna promocja, którą Bank BNP Paribas kieruje do Klientów prowadzących działalność rolniczą. Grupa ta może liczyć na kredyty na specjalnych warunkach. Fundusze mogą posłużyć do zakupu środków do produkcji rolnej, inwestycji w ziemię lub realizację dowolnego celu związanego z rozwojem gospodarstwa. ...

czytaj więcej