Bank BGŻ BNP Paribas w ciągu trzech ostatnich lat udzielił kredytów preferencyjnych dla rolników o najwyższej wartości, przekraczając kwotę finansowania o ponad 1,6 mld zł – wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za okres 2015-2017[1]. ...
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej – prognozują analitycy Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych Banku BGŻ BNP Paribas. W grudniu 2017 r. poziom cen detalicznych, z wyjątkiem...
W czasach silnej konkurencji oraz dynamicznych zmian w gospodarce, przedsiębiorca, pracując nad wprowadzaniem na rynek nowego produktu lub usługi, powinien uważnie obserwować trendy. Tylko wtedy można zauważyć zmianę i wcześniej na nią zareagować, wyprzedzając konkurencję. ...
Od stycznia do sierpnia 2017 roku liczba wstawień piskląt gęsich w Polsce wyniosła 6,3 mln sztuk i spadła o 22 proc. w porównaniu do minionego roku. Ponadto, była mniejsza o 8 proc. niż średnio w analogicznym okresie w latach 2012-2016 – wynika z danych GUS. ...
Bank BGŻ BNP Paribas przygotował specjalną ofertę cenową dla firm zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym. Nowi klienci Banku ubiegający się o kredyt inwestycyjny, kredyt Unia +, kredyt preferencyjny oraz kredyty obrotowe mogą z nich skorzystać bez prowizji przygotowawczej. – Od wielu lat wspieramy właścicieli firm przetwórczych, dzięki naszemu doświadczeniu mogą oni...
Blisko 71 proc. gospodarstw mleczarskich zrealizowało inwestycje, których wartość przekroczyła 100 tys. zł, podczas gdy wśród wszystkich gospodarstw rolnych odsetek ten wyniósł 61 proc. W dodatku, prawie 40 proc. gospodarstw produkujących mleko przeprowadza inwestycje o wartości powyżej 100 tys. zł przynajmniej raz na trzy lata – wynika z badań przeprowadzonych przez Agencję...
Od 2 października br. w Banku BGŻ BNP Paribas ruszyła jesienna sprzedaż ubezpieczeń upraw ozimych. Korzystając z dopłat do składek, klienci mogą zawrzeć umowę ubezpieczenia z dofinansowaniem w wysokości do 65 proc. w dowolnie wybranym pakiecie ryzyk. ...
Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat, średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, zmniejszyło się aż o pół kilograma, czyli o jedną trzecią. ...
Z początkiem października 2017 roku przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla poszczególnych krajów UE kwoty produkcji cukru i izoglukozy. ...