Bank zmieniającego się świata

Informacje dla mediów

Kategorie

Polacy chętnie jedzą pizzę

Pizza zamawiana na wynos, mrożona lub przygotowywana samodzielnie, gości na talerzach trzyosobowej rodziny przeciętnie raz na kwartał – wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas. Jej konsumpcja jest jednak większa, szczególnie, że ¼ Polaków spożywa ją przede wszystkim w restauracjach. ...

czytaj więcej

Bank BGŻ BNP Paribas analizuje sytuację hodowców drobiu

W Polsce jest już ponad 30 ognisk ptasiej grypy. Od momentu wykrycia pierwszego ogniska, Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby i została objęta ograniczeniami handlowymi. W pierwszych czterech tygodniach po potwierdzeniu pierwszego ogniska ptasiej grypy średnia cena skupu kilograma kurcząt brojlerów obniżyła się o 10 gr do poziomu 3,05 zł. ...

czytaj więcej

Polacy na diecie – w 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej. ...

czytaj więcej

Rusza druga edycja Agro Akademii

Bank BGŻ BNP Paribas już po raz drugi organizuje unikalny na rynku cykl konferencji AGRO AKADEMIA, skierowany do przedsiębiorców z branży Agro. Podczas Agro Akademii bankowi analitycy rynków rolnych i współpracujący z Bankiem BGŻ BNP Paribas eksperci z różnych dziedzin, dzielą się obiektywną wiedzą na aktualne tematy dotyczące polskiego rolnictwa. ...

czytaj więcej

Żywność na święta będzie o 2 proc. droższa niż przed rokiem

Polacy zapłacą  o około 2 proc. więcej niż w ubiegłym roku za żywność i napoje bezalkoholowe, które kupią w grudniu. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem szybsze, niż w poprzednich pięciu latach, kiedy to w grudniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych były przeciętnie o 1,4 proc. wyższe niż rok wcześniej. ...

czytaj więcej

Fundacja BGŻ BNP Paribas wspiera studentów kierunków rolniczych

Fundacja BGŻ BNP Paribas po raz piąty przyznała stypendia 10 najzdolniejszym studentom kierunków rolniczych podczas inauguracji  piętnastej edycji Programu Stypendiów Pomostowych.  Od 2012 r. Fundacja realizuje autorski program Agrotalenty adresowany do ambitnych młodych talentów rolniczych oraz wspiera studentów finansowo w ramach Stypendiów Pomostowych. ...

czytaj więcej

Eksport wieprzowiny większy niż przed ASF

Eksport polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. był wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się w Polsce ASF (Afrykański pomór świń). Zmieniły się jednak kierunki eksportu. ...

czytaj więcej

Europa zajada się polską gęsiną

Hodowla piskląt gęsich od stycznia do sierpnia 2016 roku wyniosła 8 mln sztuk. Było to o 9 proc. więcej niż w takim samym okresie ubiegłego roku oraz o blisko jedną trzecią więcej niż średnio w latach 2011-2015 – wynika z danych GUS. ...

czytaj więcej

Polska żywność aktywnie promowana w Internecie

Firmy z branży rolno-spożywczej w okresie 2010-2015 zwiększyły udział wydatków na promocję swoich produktów z 1,2 do 3,4 proc. kosztów całkowitych. Najpopularniejszymi kanałami promocji są: uczestnictwo w targach i obecność w Internecie. ...

czytaj więcej