Bank BNP Paribas spełnia oczekiwania rolników funkcjonujących w warunkach szybkiego wzrostu kosztów produkcji i cen produktów rolnych. W nowej ofercie specjalnej dostępne są kredyty obrotowe na bardzo dogodnych warunkach. ...
38% procent rolników biorących udział w badaniu, zleconym przez Bank BNP Paribas, nie wie, czym jest rolnictwo regeneracyjne, choć podobna liczba badanych prawidłowo kojarzy je z ochroną środowiska, poprawą właściwości gleby oraz redukcją gazów cieplarnianych. ...
Polska jest ważnym graczem na unijnym rynku żywności. Wg danych za 2021 r. była 7. pod względem wartości eksporterem żywności w UE osiągając 3. co do wartości dodatnie saldo obrotów handlowych. Jak na nasz sektor przetwórstwa spożywczego i jego międzynarodową pozycję może wpłynąć realizacja założeń strategii „Od pola do stołu”? Jakie są jej cele odnoszące się do tej gałęzi gospodarki?...
Bank stworzył narzędzie służące do szacowania śladu wodnego i bilansu wodnego upraw w gospodarstwach rolnych. Kalkulator powstał w oparciu o model obliczeniowy konsorcjum naukowo-biznesowego Cool Farm Alliance, aby zwiększać świadomość polskich producentów rolnych w zakresie zarządzania zasobami wody i pomagać im poprawiać efektywność gospodarowania wodą w produkcji roślinnej. ...
Od 2 czerwca 2022 r. bank rozszerza ofertę skierowaną do mikroprzedsiębiorstw i rolników o kredyty oprocentowane w oparciu o stałą stopę procentową. Od teraz Klient ma możliwość wyboru czy chce skorzystać z produktów kredytowych Biznes Lider lub Agro Rzeczówka Light ze zmiennym, czy stałym oprocentowaniem. ...
Budowa zrównoważonych systemów żywnościowych zależy od innowacyjnych rozwiązań wdrażanych dzięki rozwijającym się naukom rolniczym. To przekonanie Banku BNP Paribas, który w konkursie Agroabsolwent już po raz czwarty nagrodzi autorów prac magisterskich, inżynierskich lub licencjackich poruszających tematykę rozwoju agrobiznesu. ...
Ceny większości podstawowych produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania tradycyjnego stołu wielkanocnego będą zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. W największym stopniu, bo o ponad połowę i o ponad 1/3, wzrosną odpowiednio ceny tłuszczów roślinnych i masła. ...
Tłusty czwartek to jeden z tych dni, w których spożyte kalorie liczymy dużo mniej restrykcyjnie niż na co dzień – w końcu chodzi o kultywowanie wielowiekowej tradycji. Podobnie będzie z wydatkami na pączki czy faworki – a te, ze względu na wysoką inflację, zapowiadają się być znacznie większe niż przed rokiem. ...
Tegoroczna Agro Akademia Banku BNP Paribas tym razem upłynie pod hasłem przewodnim Cena Jutra. Pierwsze spotkanie odbędzie się już 22 lutego w formule online. Prezentację „Rynek Agro – gdzie jesteśmy, pytania o przyszłość” przedstawi Grzegorz Kozieja, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Departamencie Międzynarodowy Hub Food & Agri Grupy BNP Paribas. ...