Bank zmieniającego się świata

Informacje dla mediów

Kategorie

Premiera raportu „Strategia „Od pola do stołu” w sektorze przetwórstwa spożywczego”

Polska jest ważnym graczem na unijnym rynku żywności. Wg danych za 2021 r. była 7. pod względem wartości eksporterem żywności w UE osiągając 3. co do wartości dodatnie saldo obrotów handlowych. Jak na nasz sektor przetwórstwa spożywczego i jego międzynarodową pozycję może wpłynąć realizacja założeń strategii „Od pola do stołu”? Jakie są jej cele odnoszące się do tej gałęzi gospodarki?...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas uruchomił pierwszy w języku polskim kalkulator śladu wodnego dla producentów rolnych

Bank stworzył narzędzie służące do szacowania śladu wodnego i bilansu wodnego upraw w gospodarstwach rolnych. Kalkulator powstał w oparciu o model obliczeniowy konsorcjum naukowo-biznesowego Cool Farm Alliance, aby zwiększać świadomość polskich producentów rolnych w zakresie zarządzania zasobami wody i pomagać im poprawiać efektywność gospodarowania wodą w produkcji roślinnej. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas wprowadza kredyty ze stałym oprocentowaniem dla mikro firm i rolników

Od 2 czerwca 2022 r. bank rozszerza ofertę skierowaną do mikroprzedsiębiorstw i rolników o kredyty oprocentowane w oparciu o stałą stopę procentową. Od teraz Klient ma możliwość wyboru czy chce skorzystać z produktów kredytowych Biznes Lider lub Agro Rzeczówka Light ze zmiennym, czy stałym oprocentowaniem. ...

czytaj więcej

Rusza 4. edycja konkursu Banku BNP Paribas Agroabsolwent, na najlepszą pracę dyplomową o tematyce agro

Budowa zrównoważonych systemów żywnościowych zależy od innowacyjnych rozwiązań wdrażanych dzięki rozwijającym się naukom rolniczym. To przekonanie Banku BNP Paribas, który w konkursie Agroabsolwent już po raz czwarty nagrodzi autorów prac magisterskich, inżynierskich lub licencjackich poruszających tematykę rozwoju agrobiznesu. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas: najsilniejsza podwyżka cen w XXI wieku przed nami, produkty spożywcze na Wielkanoc droższe o ponad 20% niż przed rokiem

Ceny większości podstawowych produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania tradycyjnego stołu wielkanocnego będą zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. W największym stopniu, bo o ponad połowę i o ponad 1/3, wzrosną odpowiednio ceny tłuszczów roślinnych i masła. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas: tegoroczny tłusty czwartek ze wzrostem cen pączków od kilkunastu do kilkudziesięciu procent

Tłusty czwartek to jeden z tych dni, w których spożyte kalorie liczymy dużo mniej restrykcyjnie niż na co dzień – w końcu chodzi o kultywowanie wielowiekowej tradycji. Podobnie będzie z wydatkami na pączki czy faworki – a te, ze względu na wysoką inflację, zapowiadają się być znacznie większe niż przed rokiem. ...

czytaj więcej