Budowa zrównoważonych systemów żywnościowych zależy od innowacyjnych rozwiązań wdrażanych dzięki rozwijającym się naukom rolniczym. To przekonanie Banku BNP Paribas, który w konkursie Agroabsolwent już po raz czwarty nagrodzi autorów prac magisterskich, inżynierskich lub licencjackich poruszających tematykę rozwoju agrobiznesu. ...
Ceny większości podstawowych produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania tradycyjnego stołu wielkanocnego będą zdecydowanie wyższe niż przed rokiem. W największym stopniu, bo o ponad połowę i o ponad 1/3, wzrosną odpowiednio ceny tłuszczów roślinnych i masła. ...
Tłusty czwartek to jeden z tych dni, w których spożyte kalorie liczymy dużo mniej restrykcyjnie niż na co dzień – w końcu chodzi o kultywowanie wielowiekowej tradycji. Podobnie będzie z wydatkami na pączki czy faworki – a te, ze względu na wysoką inflację, zapowiadają się być znacznie większe niż przed rokiem. ...
Tegoroczna Agro Akademia Banku BNP Paribas tym razem upłynie pod hasłem przewodnim Cena Jutra. Pierwsze spotkanie odbędzie się już 22 lutego w formule online. Prezentację „Rynek Agro – gdzie jesteśmy, pytania o przyszłość” przedstawi Grzegorz Kozieja, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Departamencie Międzynarodowy Hub Food & Agri Grupy BNP Paribas. ...
Pizza od lat jest jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Wraz ze Szwedami i Włochami jesteśmy jej czołowymi konsumentami w Europie. 9 lutego, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, eksperci z zespołu Food&Agri Hub w Banku BNP Paribas przyjrzeli się jej rosnącym cenom oraz aktualnym preferencjom kulinarnym Polaków. ...
„Pewność każdego dnia” to kolejna promocja, którą Bank BNP Paribas kieruje do Klientów prowadzących działalność rolniczą. Grupa ta może liczyć na kredyty na specjalnych warunkach. Fundusze mogą posłużyć do zakupu środków do produkcji rolnej, inwestycji w ziemię lub realizację dowolnego celu związanego z rozwojem gospodarstwa. ...