Pizza od lat jest jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Wraz ze Szwedami i Włochami jesteśmy jej czołowymi konsumentami w Europie. 9 lutego, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, eksperci z zespołu Food&Agri Hub w Banku BNP Paribas przyjrzeli się jej rosnącym cenom oraz aktualnym preferencjom kulinarnym Polaków. ...
„Pewność każdego dnia” to kolejna promocja, którą Bank BNP Paribas kieruje do Klientów prowadzących działalność rolniczą. Grupa ta może liczyć na kredyty na specjalnych warunkach. Fundusze mogą posłużyć do zakupu środków do produkcji rolnej, inwestycji w ziemię lub realizację dowolnego celu związanego z rozwojem gospodarstwa. ...
Producenci rolni mogą od 11 października w bardziej intuicyjny sposób znajdować rozwiązania finansowe najlepiej odpowiadające konkretnym potrzebom związanym z prowadzeniem i rozwojem gospodarstwa rolnego. ...
Europejski Zielony Ład, nowa unijna polityka wzrostu, która zakłada osiągnięcie neutralności klimatycznej Wspólnoty do 2050 r., na nowo zorganizuje system produkcji żywności w całej UE i w Polsce. Przedstawiciele Departamentu International Food & Agri Hub BNP Paribas uważają, że choć część rozwiązań EZŁ nadal jest w fazie koncepcyjnej, to transformacja tej skali wymaga zaangażowania już dziś. ...
BNP Paribas Food & Agro we współpracy z platformą sprzedażową Allegro Lokalnie oferuje swoim Klientom możliwość sprzedaży online bez prowizji produktów spożywczych. Akcja promocyjna „Lokalne Smaki” trwa od 3 do 26 października. ...
Już 20 września startuje kolejna kampania promocyjna. W ramach oferty Bank BNP Paribas proponuje nowym i obecnym Klientom prowadzącym działalność rolniczą, szereg usług finansowych nawet bez prowizji, a także z niższą marżą. ...
Przed pandemią Chiny były dla polskich producentów żywności niełatwym, ale jednym z najciekawszych pozaeuropejskich kierunków eksportowych. Choć pandemia nie ograniczyła potencjału biznesowego tego rynku, chiński konsument mocno się zmienia – i to nie tylko za sprawą pandemii. ...
Zgodnie z danymi Programu Racjonalizacji Strat i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), ok. 40% marnowanej żywności w Polsce generują produkcja, przetwórstwo i dystrybucja, a 60% – konsumenci. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc. ...
Polityka Europejskiego Zielonego Ładu ma coraz bardziej realne ramy prawne: 28 czerwca b.r. Rada Unii Europejskiej przyjęła europejskie prawo klimatyczne. Oprócz neutralności klimatycznej UE do 2050 r., nowa legislacja zakłada obniżenie emisji netto gazów cieplarnianych do roku 2030 o 55% w porównaniu z rokiem 1990. ...