Rośnie pogłowie świń w Polsce, głównie za sprawą importu żywych zwierząt. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy import wieprzowiny do Polski wzrósł o 8,5 proc. rok do roku. Większa podaż, niższe ceny i rosnące koszty pasz sprawiają, że produkcja wieprzowiny może być nieopłacalna, szacują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. ...
W obliczu gwałtownych i szybko zachodzących zmian, takich jak: globalizacja, rewolucja cyfrowa, konkurowanie systemami, transformacja modeli biznesowych i ekonomia współdzielenia, słowo „koszty” nabiera nowego znaczenia. ...
Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przygotowali 11 faktów o rynku rolno-spożywczym w Polsce tuż po I Wojnie Światowej. 13 lipca 1918 roku Rada Regencyjna Królestwa Polskiego wydała rozporządzenie o utworzeniu i organizacji Głównego Urzędu Statystycznego, a tom pierwszego Rocznika Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej...
25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. W ostatnich latach spożycie makaronów w Polsce utrzymuje się na stabilnym poziomie, a jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przy spadkowej tendencji konsumpcji pieczywa i mąki, jest to już pewnym sukcesem. ...
Z początkiem października Bank BGŻ BNP Paribas wraz z Concordią Ubezpieczenia rozpoczął jesienną sprzedaż ubezpieczeń upraw rolnych. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, rolnicy powinni ubezpieczyć co najmniej połowę swoich upraw. ...
Na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek. Średniej wielkości jabłko waży 20 dag i ma średnio 80 kalorii. Przeciętny Polak zjada 12 kg jabłek rocznie tj. ok 60 sztuk. Średniej wielkości jabłko zawiera 0,31 g tłuszczu. 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. ...