Po bezprecedensowym szoku podażowo-popytowym na globalnym rynku kawy, która jest jednym z najczęściej sprzedawanych surowców rolnych na świecie, wciąż ciężko o optymistyczne prognozy. Tym bardziej, że ten rynek wciąż zmaga się z presją wynikającą z globalnego spowolnienia gospodarczego i ograniczonego ożywienia konsumpcji poza domem. ...
Kobiety związane z rolnictwem są zadowolone z życia na polskiej wsi, w większości chcą tam pozostać, rozwijać się zawodowo i kształcić – wynika z raportu „Sytuacja Kobiet na Wsi” przygotowanego przez Martin&Jacob na zlecenie Banku BNP Paribas. ...
Tegoroczny Dzień Pszczół, przypadający na 8 sierpnia nie będzie dla branży okazją do świętowania tak dobrych wyników jak rok wcześniej. W 2019 r. produkcja miodu w Polsce wyniosła 18,1 tys. ton czyli o ponad 4 tys. ton (ok. 18%) mniej niż w 2018 r. Optymistycznym akcentem jest rosnąca świadomość roli pszczół w przyrodzie. ...
Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, powołana pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kontynuuje działalność wytyczając kierunki swoich dalszych działań oraz przyjmując nowych Koalicjantów: Bank BNP Paribas, jednostkę certyfikującą Bioexpert i Polskie Wydawnictwo Rolnicze. ...
Bank BNP Paribas po raz drugi wyłoni studentów, którzy w swojej pracy dyplomowej najtrafniej analizują wyzwania i szanse współczesnego rolnictwa. Ruszyła druga edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską i licencjacką na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. ...
Panujące warunki pogodowe będą miały bezpośrednie przełożenie na tegoroczne zbiory zbóż. Analitycy BNP Paribas spodziewają się wzrostu ich cen, szczególnie pszenicy, o ile w kolejnych tygodniach nie wystąpią opady deszczu. ...
Sucha, bezśnieżna zima, brak opadów w ostatnich tygodniach, a przy tym wiele słonecznych i wietrznych dni – to mieszkanka czynników, które zdaniem analityków BNP Paribas, są dla polskiego rolnictwa bardzo niekorzystne. ...
Mija rok odkąd BNP Paribas Bank Polska stworzył pierwszą w branży bezpłatną platformę oferującą dostęp do profesjonalnej wiedzy i szerokiego zestawu narzędzi dla rolników i firm przetwórczych. Z tej okazji portal zyskuje nową szatę graficzną i sekcje tematyczne, a także kolejne funkcjonalności pomagające użytkownikom prowadzić gospodarstwo. ...
Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Szacuje się, że obecnie tego dnia spożywamy przeciętnie około 100 milionów pączków, czyli na jednego mieszkańca Polski...