Kobiety związane z rolnictwem są zadowolone z życia na polskiej wsi, w większości chcą tam pozostać, rozwijać się zawodowo i kształcić – wynika z raportu „Sytuacja Kobiet na Wsi” przygotowanego przez Martin&Jacob na zlecenie Banku BNP Paribas. ...
Tegoroczny Dzień Pszczół, przypadający na 8 sierpnia nie będzie dla branży okazją do świętowania tak dobrych wyników jak rok wcześniej. W 2019 r. produkcja miodu w Polsce wyniosła 18,1 tys. ton czyli o ponad 4 tys. ton (ok. 18%) mniej niż w 2018 r. Optymistycznym akcentem jest rosnąca świadomość roli pszczół w przyrodzie. ...
Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, powołana pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi kontynuuje działalność wytyczając kierunki swoich dalszych działań oraz przyjmując nowych Koalicjantów: Bank BNP Paribas, jednostkę certyfikującą Bioexpert i Polskie Wydawnictwo Rolnicze. ...
Bank BNP Paribas po raz drugi wyłoni studentów, którzy w swojej pracy dyplomowej najtrafniej analizują wyzwania i szanse współczesnego rolnictwa. Ruszyła druga edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską i licencjacką na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. ...
Panujące warunki pogodowe będą miały bezpośrednie przełożenie na tegoroczne zbiory zbóż. Analitycy BNP Paribas spodziewają się wzrostu ich cen, szczególnie pszenicy, o ile w kolejnych tygodniach nie wystąpią opady deszczu. ...
Sucha, bezśnieżna zima, brak opadów w ostatnich tygodniach, a przy tym wiele słonecznych i wietrznych dni – to mieszkanka czynników, które zdaniem analityków BNP Paribas, są dla polskiego rolnictwa bardzo niekorzystne. ...
Mija rok odkąd BNP Paribas Bank Polska stworzył pierwszą w branży bezpłatną platformę oferującą dostęp do profesjonalnej wiedzy i szerokiego zestawu narzędzi dla rolników i firm przetwórczych. Z tej okazji portal zyskuje nową szatę graficzną i sekcje tematyczne, a także kolejne funkcjonalności pomagające użytkownikom prowadzić gospodarstwo. ...
Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Szacuje się, że obecnie tego dnia spożywamy przeciętnie około 100 milionów pączków, czyli na jednego mieszkańca Polski...
Pod hasłem „Finansowanie zwiększa rolę” ruszyła tegoroczna akcja promocyjna Banku BNP Paribas z myślą o klientach prowadzących działalność rolniczą. Mogą oni liczyć na kredyty z atrakcyjnymi marżami i brak prowizji. ...