Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Informacje dla mediów

Grypa ptaków testuje odporność polskiej branży drobiarskiej

Branża drobiarska jest tym działem gospodarki, w którym Polska w ostatnich latach odniosła spektakularny sukces. Produkcja wzrastająca w tempie ponad 9 proc. rocznie, napędzana głównie zwiększającym się eksportem, zapewniła Polsce w 2014 r. pozycję lidera na rynku unijnym. ...

czytaj więcej

Bank BGŻ BNP Paribas po raz drugi najlepszy dla rolnika

Bank BGŻ BNP Paribas zajął ponownie pierwsze miejsce w drugiej edycji rankingu Bank Najlepszy dla Rolnika 2017 przygotowanym przez agencję badawczą Martin&Jacob. Banki, które brały udział w rankingu, zostały poddane ocenie przez 1200 rolników w czterech kategoriach: oferta bankowa, jakość obsługi, warunki lokalowe oraz opinia o banku. ...

czytaj więcej

Bank BGŻ BNP Paribas na targach AGROTECH

Bank BGŻ BNP Paribas weźmie udział w XXIII Międzynarodowych Targach Techniki Rolniczej AGROTECH. Targi odbędą się w Kielcach od 17 do 19 marca 2017 r. – To wydarzenie stanowi doskonałą okazję do zaprezentowania naszej oferty dedykowanej klientom z segmentu agrobiznesu, a także do spotkań z naszymi partnerami biznesowymi, jak i przyszłymi klientami. ...

czytaj więcej

Nowy kredyt preferencyjny dla producentów rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas

Nowa linia ZC kredytów preferencyjnych z dopłatą do oprocentowania pokrywaną przez ARiMR przeznaczona jest dla producentów rolnych uzyskujących przychody z tytułu produkcji mleka, świń lub owoców i warzyw. ...

czytaj więcej

Polski rolnik ubankowiony

Aż 93 proc. właścicieli polskich gospodarstw o areale pow. 15 ha posiada rachunek bankowy na potrzeby prowadzonej działalności rolniczej. Rosnącą popularnością cieszy się karta płatnicza – ma ją już 84 proc. rolników. ...

czytaj więcej

Polacy chętnie jedzą pizzę

Pizza zamawiana na wynos, mrożona lub przygotowywana samodzielnie, gości na talerzach trzyosobowej rodziny przeciętnie raz na kwartał – wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas. Jej konsumpcja jest jednak większa, szczególnie, że ¼ Polaków spożywa ją przede wszystkim w restauracjach. ...

czytaj więcej

Bank BGŻ BNP Paribas analizuje sytuację hodowców drobiu

W Polsce jest już ponad 30 ognisk ptasiej grypy. Od momentu wykrycia pierwszego ogniska, Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby i została objęta ograniczeniami handlowymi. W pierwszych czterech tygodniach po potwierdzeniu pierwszego ogniska ptasiej grypy średnia cena skupu kilograma kurcząt brojlerów obniżyła się o 10 gr do poziomu 3,05 zł. ...

czytaj więcej

Polacy na diecie – w 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej. ...

czytaj więcej

Rusza druga edycja Agro Akademii

Bank BGŻ BNP Paribas już po raz drugi organizuje unikalny na rynku cykl konferencji AGRO AKADEMIA, skierowany do przedsiębiorców z branży Agro. Podczas Agro Akademii bankowi analitycy rynków rolnych i współpracujący z Bankiem BGŻ BNP Paribas eksperci z różnych dziedzin, dzielą się obiektywną wiedzą na aktualne tematy dotyczące polskiego rolnictwa. ...

czytaj więcej