Bank zmieniającego się świata
Menu

Kontakt dla mediów

Informacje dla mediów

Konsument na chińskim rynku spożywczym – BNP Paribas Food & Agro zaprasza na otwarte spotkanie

Przed pandemią Chiny były dla polskich producentów żywności niełatwym, ale jednym z najciekawszych pozaeuropejskich kierunków eksportowych. Choć pandemia nie ograniczyła potencjału biznesowego tego rynku, chiński konsument mocno się zmienia – i to nie tylko za sprawą pandemii. ...

czytaj więcej

Kto odpowiada za marnowanie żywności w Polsce?

Zgodnie z danymi Programu Racjonalizacji Strat i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), ok. 40% marnowanej żywności w Polsce generują produkcja, przetwórstwo i dystrybucja, a 60% – konsumenci. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc. ...

czytaj więcej

Europejski Zielony Ład będzie szansą na wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa, choć potrzebny będzie wysiłek

Polityka Europejskiego Zielonego Ładu ma coraz bardziej realne ramy prawne: 28 czerwca b.r. Rada Unii Europejskiej przyjęła europejskie prawo klimatyczne. Oprócz neutralności klimatycznej UE do 2050 r., nowa legislacja zakłada obniżenie emisji netto gazów cieplarnianych do roku 2030 o 55% w porównaniu z rokiem 1990. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas zachęca rolników i firmy z branży Food&Agro do wnioskowania o dotacje w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Wciąż można uzyskać finansowanie

W budżecie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) wciąż pozostaje znaczna suma niewykorzystanych pieniędzy na dotacje. Ponadto zostanie on także zasilony dodatkowymi 4,5 mld euro ze środków publicznych. ...

czytaj więcej

Jest pierwszy w języku polskim kalkulator emisji gazów cieplarnianych dla producentów rolnych

Bank BNP Paribas uruchomił kalkulator AgroEmisja, który pozwala producentom rolnym i rolnikom szacować wielkość emisji gazów cieplarnianych z upraw roślin i produkcji mleczarskiej. Narzędzie powstało w oparciu o model obliczeniowy konsorcjum naukowo-biznesowego Cool Farm Alliance i ułatwi obniżanie emisji w gospodarstwach. ...

czytaj więcej
Trwa przemeblowanie na półkach z nabiałem

Trwa przemeblowanie na półkach z nabiałem

Kiedyś roślinne zamienniki nabiału pojawiały się tylko na talerzach zagorzałych wegan. Dziś po jakąś alternatywę nabiału, przynajmniej raz w miesiącu, sięga aż 44% Polaków – zwraca uwagę BNP Paribas Food & Agro powołując się na dane firmy badawczej Mintel. ...

czytaj więcej

Bank BNP Paribas przygotowuje rolników na Europejski Zielony Ład

Europejski Zielony Ład to strategia, która ma przekształcić Unię w neutralną klimatycznie, nowoczesną, zrównoważoną i konkurencyjną gospodarkę. Obejmuje transformację nie tylko energetyki, przemysłu, czy transportu, ale stawia na bardziej efektywne wykorzystanie zasobów i ochronę środowiska we wszystkich sektorach gospodarki, w tym w rolnictwie. ...

czytaj więcej

Produkcja żywności, która nie niszczy planety – oczekiwania konsumentów mają wpływ również na producentów rolnych

Aż 47% Polaków mówi, że w przyszłości będzie wybierać produkty spożywcze mając na uwadze troskę o środowisko naturalne – wynika z danych firmy Mintel[1]. Rosnąca wrażliwość konsumentów na zmiany klimatyczne wywołuje oczekiwanie, że również rolnicy i producenci rolni będą wdrażać więcej pro-środowiskowych standardów w uprawie roślin oraz hodowli zwierząt. ...

czytaj więcej

BNP Paribas Food & Agri: substytuty mięsa mocno przemodelują rynek spożywczy, także w Polsce

Z analiz firmy badawczej Mintel wynika, że aż 42 proc. Polaków zamierza ograniczać spożycie mięsa. W dobie globalizacji polskie przywiązanie do tradycji jedzenia mięsa bardzo szybko ustępuje miejsca nowym zwyczajom żywieniowym. ...

czytaj więcej